Direct naar de inhoud van deze pagina

Week van de Alfabetisering

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. Zij lopen tegen veel problemen aan. Denk aan solliciteren. Een bijsluiter lezen. Geldzaken bijhouden. Maar ook je kind voorlezen. Letters en cijfers zijn overal, dus het probleem ook. Helaas weten te weinig mensen in Nederland van dit probleem af. En hoe meer mensen ervan af weten, hoe meer eraan gedaan kan worden!

Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven van 4 t/m 10 september weer de Week van de Alfabetisering. Laaggeletterdheid raakt onze samenleving. Die functioneert namelijk veel beter als iedereen mee kan doen. Het is dus niet alleen een probleem van de laaggeletterde, maar een probleem van ons allemaal. Samen vragen we hier aandacht voor.

Programma Amstelveen & Aalsmeer
Lokaal organiseren het Taalhuis Amstelland in samenwerking met de Bibliotheek Amstelland en gemeente Amstelveen en Aalsmeer in deze week meerdere activiteiten om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor dit onderwerp. Het Taalhuis Amstelland heeft het het hele jaar aanbod voor laaggeletterde en anderstalige Nederlanders.

Lees hieronder de verslagen van de opening van het Taalcafé in de Bibliotheek Stadsplein en de opening van het Taalpunt Werkplein Amstelveen/Aalsmeer.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Opening Taalcafé Bibliotheek Amstelveen
Met een grote opkomst is afgelopen dinsdag 5 september feestelijk het Taalcafé in de Bibliotheek Stadsplein geopend! Tijdens deze Week van de Alfabetisering wordt er aandacht gevraagd voor het hoge aantal van 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland.

Het Taalcafé is een initiatief van de Bibliotheek Amstelland en het Taalhuis Amstelland zodat mensen op laagdrempelige wijze de Nederlandse taal kunnen oefenen. Dit gebeurt onder andere door gesprekjes te voeren over diverse onderwerpen en taalspelletjes te doen, onder begeleiding van taalvrijwilligers die hiervoor een training hebben gekregen. Het Taalcafé vindt vanaf 12 september iedere dinsdagmiddag plaats van 13.30 tot 15.00 in de Bibliotheek Stadsplein.

Tijdens de opening sprak wethouder onderwijs, werk en inkomen Maaike Veeningen over het belang van de aandacht voor laaggeletterdheid en digitale vaardigheden. Ze roemde ook de vrijwilligers die zich inzetten om al deze mensen te helpen en ondersteunen.

Directeur Daphne Janson benadrukte de brede rol van de Bibliotheek in de samenleving. "Om mee te kunnen doen in de samenleving is het zo belangrijk om de Nederlandse taal te kunnen spreken en ook digitale vaardigheden zijn tegenwoordig onmisbaar. Hiervoor bieden wij, in samenwerking met maatschappelijk organisaties, de mogelijkheid om te kunnen leren en oefenen."

Wethouder Maaike Veeningen en Daphne Janson spraken aan het eind van de bijeenkomst beiden een wens uit voor het Taalcafé met behulp van de dobbelsteen die bij het Taalcafé zal worden gebruikt om een gesprek te openen. Wethouder Maaike Veeningen noemt bij de afbeelding van het tegeltje 'Gezelligheid kent geen tijd': "Een typisch Nederlands woord, gezelligheid, ik wens iedereen dan ook veel gezelligheid toe tijdens het Taalcafé." Daphne Janson gooit de afbeelding met een groep mensen, waarbij ze zegt: "Als je samen plezier hebt leer je meer, ik wens iedereen heel veel plezier toe!" Hierna konden de bezoekende taalkoppels gezamenlijk aan tafel in het Taalcafé om de taalspelletjes uit te proberen.

Help mee om iets te doen tegen laaggeletterdheid. Kom langs bij het Taalhuis in de Bibliotheek Stadsplein en ga in gesprek om uit te vinden op welke manieren je kunt helpen, bijvoorbeeld als taalvrijwilliger. Alle hulp is welkom!

Bekijk hier de foto's van de opening!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Opening Taalpunt Werkplein Amstelveen/Aalsmeer
Tijdens deze week van de Alfabetisering is ook het Taalpunt op het Werkplein Amstelveen/Aalsmeer feestelijk geopend. Het Taalhuis is een samenwerkingsverband van diverse organisaties, met steeds meer fysieke punten in beide gemeenten. Zo is er naast de balie van het Taalhuis in de Bibliotheek Stadsplein al een Taalpunt in de Bibliotheek Aalsmeer en in de buurtkamer van het Keizer Karel Park. Met de komst van dit Taalpunt bij het Werkplein A/A wordt de lokale samenwerking en zichtbaarheid nog meer opgezocht. Elke donderdagmiddag van 14.00 – 16.00 is het Taalpunt bij het Raadhuis open.

Wethouder Maaike Veeningen
Tijdens de opening donderdag 7 september sprak Wethouder onderwijs, werk en inkomen Maaike Veeningen over de noodzaak van taal en communicatie om een baan te vinden en te houden. "Als mensen hier problemen bij ondervinden moeten wij daar wat mee doen, helpen bij het ontwikkelen van de taal en het vinden van een baan. Dat gaat hier gecombineerd worden. De samenwerking van meerdere organisaties is nodig om laaggeletterden te ondersteunen."

Taal is een ticket naar je vrijheid
Wethouder Gertjan van der Hoeven interviewde het taalkoppel Ruba en Cornelia van Stichting Vluchtelingenwerk. Ruba komt uit Syrië en is sinds 1,5 jaar taalmaatje van taalcoach Cornelia. Cornelia: "Iedereen die moet inburgeren zou ook automatisch moeten worden gekoppeld aan een taalcoach." Ruba vult haar aan: "Tijdens de lessen heb je weinig ruimte om te spreken en vragen te stellen, door Cornelia leer ik zoveel over de Nederlandse cultuur. Ik kan haar vragen stellen over de taal én andere dingen." Na complimenten van Wethouder Gertjan van der Hoeven te hebben gekregen vertelt Ruba dat ze nu bij de Hema werkt en merkt dat werk ook een middel is om de taal te leren. "Taal is een ticket naar je vrijheid." Gertjan van der Hoeven sluit af met te zeggen dat taal je onderdeel van de samenleving maakt, "taalcoaching geeft inburgering een menselijk gezicht. Taalaanbod moet laagdrempelig zijn, door schaamte is er een hoge drempel om hulp te vragen. We gaan hiermee door, we kunnen het verschil maken."

"Als postbode kwam ik zoveel mensen op straat tegen"
Nog een voorbeeld uit de praktijk over taal en werk komt van Peter en Nader, beiden werkzaam bij Concorde, een groot tolk- en vertaalbureau. Nader is vanuit Libanon naar Nederland gekomen voor de liefde. Zijn voordeel is dan ook dat ze thuis Nederlands spreken, daar stond hij op. "Anders waren we waarschijnlijk Engels gaan spreken en dan kom je niet verder." Ook voor hem is het duidelijk dat zonder de Nederlandse taal het moeilijk is om aan een baan te komen. Tijdens zijn taallessen werkte hij als postbode bij PostNL en sprak op die manier met zoveel mensen. "Als je kan beginnen met 'Goedemorgen' heb je zo een gesprek met iemand. Toen heb ik ook zoveel geleerd over de Nederlandse cultuur." Peter werkt bij Concorde en zij hebben Nader verder geholpen, nadat hij binnenkwam als tolk, naar een baan als casemanager. "Wij vinden het belangrijk om een maatschappelijk verantwoorde rol te vervullen. Wij regelen alle tolken voor het COA en dan is het mooi om ze verder te zien groeien en ze die kans te geven."

Taalcoaching
De aanvulling van taalcoaching is belangrijk voor mensen om mee te kunnen doen. Wil jij ook taalcoach worden? Neem dan contact op met Stichting Vluchtelingenwerk Amstelland of het Taalhuis Amstelland.

Bekijk hier de foto's van de opening!