Brenda en Siham&Soedesie

“Iedereen is zo enthousiast hier en de vooruitgang zo groot"

Het is vrijdagmiddag en in huize Warsame Huseen hangt een opgewonden sfeer. Siham van 6 heeft haar moeder gisteren al gevraagd: "Mamma, morgen is het vrijdag en Brenda komt dan voorlezen. Heb je wel nieuwe boeken gehaald bij de bibliotheek?" Zij en haar broertje Soedesie (3) kunnen niet wachten tot hun voorleesuur begint, dan is het altijd feest.

Iedere vrijdag komt Brenda een uur bij de familie Warsame Huseen thuis om te lezen met Siham en Soedesie. Dat doet ze nu zo'n vijf maanden en beide kinderen hebben enorme vooruitgang geboekt op het gebied van lezen en taal.

"Toen Brenda voor het eerst kwam, kon Siham nog niet lezen en Soedesie praatte nauwelijks" vertelt hun moeder. "En moet je nu eens zien. Siham heeft ontzettend veel plezier in lezen, ze leest zelfs haar broertje voor en ook ondertitels op tv zijn voor haar geen probleem. Ook de extra aandacht op school en van Opstap (een intensief taalprogramma waarin ook de ouders actief betrokken worden – red.) hebben daarbij erg geholpen.

En Soedesie? Die wilde in het begin niets van boekjes weten, maar nu is hij er dol op. En daardoor praat hij ook veel beter, hij kent alle kleuren en kan ook tellen. Echt heel fijn. Het is jammer dat het voorlezen na 20 keer weer ophoudt. Maar ik ben de VoorleesExpress zo dankbaar dat mijn kinderen nu zoveel plezier in het lezen hebben."

Roze glitters en enge beesten

Siham vertelt dat ze boeken met roze en glitters het leukst vindt. Haar favoriete boek heet Het hart van mamma. Ze zoekt het op uit de stapel boeken in de vensterbank en leest heel vlot en vol zelfvertrouwen een stuk uit het boek voor. Soedesie leest natuurlijk nog niet zelf, maar hij wordt wel heel graag voorgelezen. Voor hem geen glitters; hij hoort het liefste spannende verhalen over enge beesten. Door de week lezen ze nu ook samen met hun moeder.

Meer dan lezen alleen

Voor Brenda, een van de jongste voorlezers van de VoorleesExpress, is dit haar eerste voorleesgezin. "Toen ik op dezelfde dag zowel een oproep las in de Nieuwe Meerbode áls in de nieuwsbrief van school, dacht ik: volgens mij is dit tegen mij bedoeld. Ik heb me aangemeld en heb het erg getroffen met de familie Warsame Huseen. Iedereen is zo enthousiast hier en het is geweldig om de vooruitgang te zien. We doen trouwens meer dan alleen lezen hoor. Ik zing ook met de kinderen en we kleuren en doen spelletjes. Dat is ook heel goed voor de taalontwikkeling. En in de schoolvakantie nam ik twee keer mijn dochter van negen mee. Dat vonden Siham en Soedesie heel leuk en mijn eigen dochter ook."

“Juist de ervaring met mijn eigen dochter kan ik goed gebruiken”

"Ik wist trouwens niet dat ik een van de jongste voorlezers ben. Dan verbaast me een beetje. Ik vind het juist zo logisch om het nu te doen. Ik kan alle ervaring die ik met mijn eigen dochter heb, gebruiken om andere kinderen ook het plezier van lezen bij te brengen. Het zou mooi zijn als meer jonge ouders dat zouden doen."

VoorleesExpress Amstelland

De VoorleesExpress Amstelland zorgt ervoor dat kinderen met een taalachterstand extra aandacht krijgen. Een half jaar lang komt een voorlezer bij hen thuis om voor te lezen, een spelletje te doen of samen liedjes zingen. Met de ouders werkt de voorlezer ernaar toe dat taal en leesplezier een vaste plek in het gezin krijgen.

Wij zijn altijd op zoek naar vrijwilligers in Amstelveen, Aalsmeer en Uithoorn. Je kunt aan de slag als voorlezer bij een gezin. En als je het leuk vindt nauw samen te werken met de voorlezers en de gezinnen, kun je ook coördinator worden.

Meer weten: Neem contact op met Jenny Fatisis, Projectleider VoorleesExpress Amstelland. Dit kan per mail, amstelland@voorleesexpress.nl of telefonisch via 06-829 69 829 of 020-760 0054.

Geïnspireerd...?
Meld je aan

Registreer hier

Meer inspiratie?

Bekijk alle verhalen